Перейти до основного вмісту

Нові інструменти з цифрової грамотності для бібліотекарів на платформі Дія.Освіта

На платформі Дія.Освіта запущено два нові інструменти для підвищення цифрових навичок бібліотекарів: рамку цифрових компетентностей та Цифрограм для бібліотекарів. Ці інструменти спрямовані на підвищення професійних компетенцій та цифрових навичок координаторів бібліотек-хабів цифрової освіти.

Завдяки рамці цифрової компетентності та тесту Цифрограм бібліотеки зможуть краще підготуватися до підтримки спільнот у навчанні цифрової грамотності та використанні цифрових ресурсів, що сприятиме розвитку цифрового суспільства.
Із 2020 року за ініціативи Мінцифри в Україні працює мережа хабів цифрової освіти, більшість з яких створена на базі бібліотек. Вони відіграють важливу роль у підвищенні цифрової грамотності українців, забезпечуючи відвідувачам доступ до сучасних технологій, можливість покращувати їх цифрові навички та отримувати підтримку в освоєнні нових знань. Проєкт реалізовує Міністерство цифрової трансформації України у співпраці з UNDP Ukraine / ПРООН в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія» за фінансування Швеції, а також Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association.
За підтримки UNDP в Україні та за фінансування Швеції було розроблено єдиний стандарт цифрових компетентностей у бібліотечній сфері. Він сприятиме створенню ефективної системи підготовки й підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, аби вони могли ще більш ефективно допомагати відвідувачам.
Рамка цифрових компетентностей для бібліотекарів.
Рамка цифрових компетентностей для бібліотекарів допоможе бібліотекарям оцінити рівень цифрової компетентності, виявити прогалини у знаннях та визначити сфери, які потребують покращення.
Рамка охоплює 5 сфер цифрових компетентностей:
1. Пошук та робота з інформацією – здатність знаходити, оцінювати та ефективно використовувати цифрові ресурси.
2.Цифрова комунікація та співпраця – навички використання цифрових інструментів для комунікації та організації онлайн-заходів.
3. Створення та управління цифровим контентом – здатність розробляти, створювати та управляти цифровими продуктами та ресурсами.
4. Безпека та захист даних – знання правил захисту особистих даних користувачів та кібербезпеки.
5. Інновації та цифрове лідерство – навички використання новітніх технологій для вирішення професійних завдань.
Цифрограм для бібліотекарів
Цифрограм для бібліотекарів – це зручний інструмент для виявлення сильних сторін та прогалин у володінні професійними цифровими навичками. Тест допоможе оцінити рівень цифрових знань та навичок, визначити області, що потребують покращення, та планувати подальший професійний розвиток.
Цифрова компетентність бібліотекаря
– це здатність ефективно виконувати професійні обов'язки з використанням цифрових інструментів та ресурсів. Рамка та Цифрограм допоможуть бібліотекарям стати ще більш ефективними у своїй роботі та сприятимуть розвитку цифрового суспільства в Україні.

Коментарі

Популярні публікації

#КРЕАТИВНІФОРМИ

Як і обіцяли, продовжуємо нашу щотижневу рубрику #креативніформи в бібліотечній роботі. Сьогодні поговоримо про книжкові виставки та їх оформлення . Здається, книжкова виставка – це класика і консерватизм і нічого цікавого придумати з нею не можливо, окрім як виставити на полиці об ’ єднавши за певною тематикою. А от і ні. Книжкова виставка – це форма роботи з необмеженим полем реалізації креативного, творчого бачення бібліотекаря. Види книжкових виставок та їх тематика може бути сама різна (детальніше можете почитати за посиланням ), а способів оформлення не так багато – традиційні, віртуальні, у формі інсталяцій, флетлей, айстопери, вітринні, озвучені або музичні. Підемо по порядку? Традиційні книжкові виставки – це вічна класика. При оформленні виставок потрібно брати до уваги її зміст. Не завжди доречно оформлювати її якимось креативним чином, якщо за своїм видом і змістом вона офіційного характеру, наприклад. Віртуальні книжкові виставки вже стали традиційною формою робот

Нетрадиційні бібліотечні виставки до Дня Незалежності України!

   Завданням одного із наших вебінарів стало оформлення нетрадиційної книжкової виставки присвяченої 26-річниці Незалежності України. Перші напрацювання наших колег уже надходять на нашу електронну адресу, тому хочемо поділитись ними з Вами       Можливо і Вас надихне на творчість даний матеріал. Летичівська публічна бібліотека. Улашанівська сільська бібліотека. Теофіпольська центральна районна бібліотека. Білогірська центральна районна бібліотека. Грицівська селищна бібліотека. Колибаївська сільська бібліотека.