Перейти до основного вмісту

#КРЕАТИВНІФОРМИ

Як і обіцяли, продовжуємо нашу щотижневу рубрику #креативніформи в бібліотечній роботі. Сьогодні поговоримо про книжкові виставки та їх оформлення. Здається, книжкова виставка – це класика і консерватизм і нічого цікавого придумати з нею не можливо, окрім як виставити на полиці обєднавши за певною тематикою. А от і ні. Книжкова виставка – це форма роботи з необмеженим полем реалізації креативного, творчого бачення бібліотекаря.

Види книжкових виставок та їх тематика може бути сама різна (детальніше можете почитати за посиланням), а способів оформлення не так багато – традиційні, віртуальні, у формі інсталяцій, флетлей, айстопери, вітринні, озвучені або музичні.

Підемо по порядку?

Традиційні книжкові виставки – це вічна класика. При оформленні виставок потрібно брати до уваги її зміст. Не завжди доречно оформлювати її якимось креативним чином, якщо за своїм видом і змістом вона офіційного характеру, наприклад.

Віртуальні книжкові виставки вже стали традиційною формою роботи українських бібліотекарів. Їхні плюси очевидні:

ü охоплюють значно більшу кількість людей;

ü їх можна оформлювати у вигляді відеопрезентації або дайджесту;

ü завантажувати на бібліотечні інтернет-ресурси;

ü робити розсилку на електронні адреси користувачам;

ü ми бачимо точну кількість зацікавлених нашою виставкою проаналізувавши статистику переглядів.

Пропонуємо подивитись віртуальну виставку, підготовлену працівниками нашої бібліотеки.

 

Книжкові виставки-інсталяції все частіше можна зустріти в бібліотеках, вони самі різноманітні і тут все залежить від креативності бібліотечного працівника та можливості втілення ідеї. Виставка-інсталяція – це  творча композиція де книга обігрується завдяки різним елементам. Це можуть бути побутові предмети, промислові вироби та природні матеріали, фрагменти текстової і візуальної інформації тощо. Такий спосіб популяризації книги більше привертає уваги відвідувачів, повніше розкривають ідею і завдання виставки і просто гарно виглядає.

                                            




                      

                     

          

Книжкова виставка в стилі Flat lay. Це модне слово більше пов’язане з соціальною мережею Instagram і являє собою розкладку декількох об’єктів, сформованих в гармонійну композицію і сфотографованих зверху. Але що заважає робити подібне в бібліотеках, адже сюди приходить молодь, яка обов’язково сфотографує такий флетлей і поширить фото у своїй стрічці новин Instagram, – а це додаткова реклама. Лише не забудьте нагадати, щоб користувачі робили помітку з назвою вашої бібліотеки.


               

  

Виставки-айстопери (eye stoper – зупиняє очі). Таку виставку видно здалеку, вона має певний елемент, співзвучний темі виставки, який слугує сигналом зупинитися і придивитись. Айстопером може бути яскравий колір, банер, нестандартні зображення, манекени або люди. Наприклад, м. Копєйську Челябінської області (Росія) бібліотекарі зображали у віконних вітринах закладу живі читаючі монекени в різних образах: королева краси, ділова жінка, дама на пляжі, східна красуня, гламурна дівчина, майбутня мама, домогосподарка. Бібліотекарки завмирали читаючи, час від часу переводили погляд на перехожих і посміхалися привертаючи до себе увагу. 

                                      

Вітринні книжкові виставки все частіше можуть побачити перехожі у вікнах бібліотек. Такі виставки змішують зупинитись, зайти до бібліотеки за книгою. Використовуйте такий спосіб обов’язково, якщо умови дозволяють – це чудовий спосіб популяризації книги та залучення до бібліотеки ще більшої кількості потенційних клієнтів. Комбінуйте різні способи оформлення, обирайте цікаві та актуальні теми для виставок, підбирайте яскраві книги і така виставка точно приверне увагу.


 

Музичні/озвучені книжкові виставки часто комбінують з музичними інструментами або використовують мультимедійні технології. Це можуть бути виставки присвячені музикантам та композиторам, письменникам та поетам, художникам або визначним постатям краю у формі книжкової виставки де поруч лунають твори автора або програється фільм про його життя і творчість.

Використовуйте ідеї для організації книжкових виставок у своїх бібліотеках, відмічайте нас, щоб ми могли ділитись вашими роботами на сторінках блогу «Бібліотечна поличка». Ще більше ідей для роботи можна шукати на Рinteres. Діліться в коментарях до цього допису які з перелічених способів оформлення книжкових виставок ви вже використовуєте у своїй роботі і які результати.

    


Коментарі

Популярні публікації

Увага! ЕСМаР відкрито!

Шановні колеги!  Повідомляємо Вам, що відкрито «звітний період 2022» у електронній системі моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР). Посилання для входу на сервіс https://ecmap.nlu.org.ua . *ЕСМаР створено для збору, зберігання та обробки даних, які надаються публічними бібліотеками України за визначеним переліком показників. Радимо звернути увагу на розділ «Електронні ресурси» , в якому додано два нових показника: -          Кількість публікацій у блоґах, одиниць -          Періодичність оновлення інформації на сторінках у соціальних мережах: випадаючий список: -          не рідше 2 разів на тиждень -          менше 2 разів на тиждень Нагадуємо, що на сервісі ЕСМаР наявний електронний варіант посібника «ECMaP: користування сервісом» та відео версія посібника Також відео версія із користування сервісом ЕСМаР розміщено на YouTube каналі Bibliomist Ukraine .