Перейти до основного вмісту

Онлайновий марафон інноваційного досвіду публічних бібліотек Хмельниччини

         22 листопада 2023 року бібліотечна спільнота Хмельницької області представляла кращі практики роботи в рамках онлайнового марафону інноваційного досвіду публічних бібліотек України, організаторами якого виступили Всеукраїнська громадська організація Українська бібліотечна асоціація, секція працівників публічних бібліотек, Хмельницьке обласне відділення ВГО УБА. 
Розпочали марафон та звернулися до учасників з вітальними словами президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, директор Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського» Оксана Бруй та голова Секції працівників публічних бібліотек, директор Тернопільської обласної бібліотеки для молоді Леся Гук. Модерувала захід голова Хмельницького обласного відділення ВГО УБА, директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Катерина Чабан.

Серію виступів розпочала Вікторія Задорожна, директор Хмельницької обласної бібліотеки для молоді, презентувавши досвід створення та діяльності музею-майстерні «Бібліотечний спротив».

Директор центральної бібліотеки Теофіпольської селищної територіальної громади Світлана Рудик поділилася досвідом відкриття на базі бібліотеки сучасного багатофункціонального бібліотечного простору – БібліоХабу та реалізацію проєкту «БібліоХаб – центр коаліції допомоги!», який відкриває нові можливості для жителів громади та внутрішньо переміщених осіб. БібліоХаб слугує підвищенню рівня освіченості та культури спільноти, а також соціальній взаємодії і згуртованості громади.

Івана Білик, завідуюча методично-бібліографічним відділом ЦБС Хмельницької міської територіальної громади, представила досвід роботи центральної бібліотеки з проведення циклу краєзнавчих культурно-просвітницьких заходів «Візитівка мого села», головною метою якого є активізація роботи сільських закладів культури міської територіальної громади.
Директор Чемеровецької центральної бібліотеки Марина Кульпінська розповіла про реалізацію проєкту з медійної грамотності у сільських населених пунктах Чемеровецької селищної територіальної громади та надання нових навиків із онлайн-спілкування та ефективної присутності в соціальних мережах, базових правил особистої інформаційної гігієни. Цікавим досвід був саме тому, що у різних населених пунктах проводилися різні тематичні тренінги із залученням спеціалістів різних галузей.



У своєму виступі заступник директора з внутрішньобібліотечної роботи Хмельницької ОУНБ Олена Баворовська розкрила модель нової соціокультурної форми роботи з популяризації творчості видатних особистостей краю та їх доробку – Обласний літературний тур, який поєднує в собі декілька різнопланових заходів, підготовлених у партнерстві з суміжними інституціями.

Центральна бібліотека Віньковецької селищної територіальної громади реалізовує проєкт «Вірш_у_кадрі», що спрямований на поширення та популяризацію української поезії, в тому числі членів Віньковецької літературної спілки «Огневежа». Під час виступу провідний бібліотекар Марина Жук ознайомила з метою та завданнями проєкту, продемонструвала готове відео. Проєкт популяризується на YouTube-каналі та соціальній мережі TikTok.


Наступний досвід був пов’язаний з організацією роботи бібліотек по роботі з дітьми. Інноваційний проєкт «Вільна мама» Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка представила її директор Валентина Черноус. Проєкт «Вільна мама» організований для того, щоб допомогти батькам, залишивши дітей в бібліотеці, вирішувати свої нагальні проблеми: оформлення/відновлення своїх документів, пошук роботи, відвідування медичних закладів тощо. Даний проєкт став лауреатом Всеукраїнського конкурсу на здобуття звання «Бібліотека року 2023» у номінації «Середні бібліотеки», проведеного бібліотечною асоціацією.

Завідувач бібліотеки-філії № 6 для дітей Кам’янець-Подільської міської територіальної громади Олена Галенко продемонструвала досвід реалізації проєкту «СмартХаб «Вітрила твоєї Мрії», який спрямований на психологічну адаптацію та відновлення економічної активності внутрішньо переміщених осіб у громаді міста Кам’янець-Подільський. Проєкт впроваджувався спільно з ГО «ПРОЛІСОК-БЕРДЯНСЬК» у рамках проєкту ПРООН.

Про досвід впровадження систем штучного інтелекту у бібліотечно-інформаційній діяльності наукової бібліотеки Хмельницького національного університету розповіла заступник директора Оксана Мацей. Вона висвітлила основні напрями використання інтелектуальних технологій та існуючі обмеження щодо їх інтенсивної інтеграції у бібліотечній практиці.

Підсумовуючи марафон інноваційного досвіду бібліотек Хмельниччини, Леся Гук відмітила представлений досвід, креативність та інноваційність кожного з них, побажала не зупинятися та рухатися в тому ж напрямку і надалі досягати все більше амбітних цілей.

На платформі Zoom до заходу долучилися 93 учасники. На сторінці «ВГО Українська бібліотечна асоціація» у мережі «Фейсбук» кількість переглядів прямого ефіру склала понад 2,3 тис. Варто відмітити позитивні відгуки слухачів, які підкріплені численними коментарями та вподобайками як під час ZOOM-конференції, так і в прямому ефірі на фейсбуці.



Коментарі

Популярні публікації

#КРЕАТИВНІФОРМИ

Як і обіцяли, продовжуємо нашу щотижневу рубрику #креативніформи в бібліотечній роботі. Сьогодні поговоримо про книжкові виставки та їх оформлення . Здається, книжкова виставка – це класика і консерватизм і нічого цікавого придумати з нею не можливо, окрім як виставити на полиці об ’ єднавши за певною тематикою. А от і ні. Книжкова виставка – це форма роботи з необмеженим полем реалізації креативного, творчого бачення бібліотекаря. Види книжкових виставок та їх тематика може бути сама різна (детальніше можете почитати за посиланням ), а способів оформлення не так багато – традиційні, віртуальні, у формі інсталяцій, флетлей, айстопери, вітринні, озвучені або музичні. Підемо по порядку? Традиційні книжкові виставки – це вічна класика. При оформленні виставок потрібно брати до уваги її зміст. Не завжди доречно оформлювати її якимось креативним чином, якщо за своїм видом і змістом вона офіційного характеру, наприклад. Віртуальні книжкові виставки вже стали традиційною формою робот

Canva Pro тепер безкоштовно

Використання кросплатформенних сервісів бібліотеками – це вже не новина, а буденність. Користуватися шаблонами   Сanva для створення презентацій, інфографіки, логотипів, плакатів, обкладинок майбутніх подій для соціальних мереж, оформлення листів та запрошень ми неодноразово вчилися на вебінарах, які проводила наша бібліотека. Сьогодні, є крута можливість від цього сервісу для неприбуткових організацій та шкіл – безкоштовний доступ до Canva Pro . Як подати заявку детальніше читайте тут . Перед тим як подати заявку потрібно: 1. Зареєструвати на сайті Canva свій обліковий запис, на нього буде запитуватися доступ. 2. Документ, який повинен підтверджувати, що ви є неприбуткова організація, він має містити відповідні коди неприбутковості (детальніше прочитаєте за посиланням вище). 3. Заявку можна заповнити українською мовою. Доступ до Canva Pro можуть отримати педагоги загальноосвітніх навчальних закладів. Для них тут є можливість користуватися інструментами для дистанційного