Перейти до основного вмісту

Щорічний обласний семінар директорів публічних бібліотек Хмельниччини в цьому році пройшов онлайн

 В рамках ХІІ обласного форуму бібліотекарів Хмельниччини «Бібліотека - Всесвіт у зручному форматі» відбувся обласний онлайн-семінар директорів ЦБС, ЦРБ, ЦМБ, центральних бібліотек ОТГ на тему: «Бібліотека і громада: професійний діалог в сучасних умовах». Семінар тривав з 23 по 25 вересня у онлайн-режимі на платформі Zoom.

В перший день семінару директором Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Катериною Чабан було підведено підсумки роботи публічних бібліотек Хмельниччини за 2019 рік та окреслено основні пріоритети роботи у 2020 році. Завідуюча відділом формування та наукового опрацювання фондів ХОУНБ Інна Лавренчук говорила про поповнення бібліотечних фондів Хмельниччини за державною програмою у 2019 році та особливості її реалізації в поточному році. З інформацією про наповнення та використання краєзнавчих баз даних та співпрацю бібліотек області по наповненню зведеного краєзнавчого каталогу виступила завідуюча відділом краєзнавства обласної наукової бібліотеки Валентина Борейко. З керівниками бібліотек області говорили про картування як засіб популяризації бібліотек та зробили аналіз по наповненню Інтерактивної культурно-туристичної мапи Хмельниччини – це проект, який реалізується на основі співпраці між Хмельницькою ОУНБ та гімназією №2 м. Хмельницького (доповідач: провідний методист Хмельницької ОУНБ Альона Гуменюк). Завершився перший день семінару секцією «Соціологічна робота бібліотек області: вивчаємо, аналізуємо, впроваджуємо!», під час якої обговорили результати обласного соціологічного дослідження «Бібліотечне обслуговування мешканців громад: складові успіху», аналізу «Соціологічна робота бібліотеками області за 2018 – 2019 роки: що вивчаємо, як вивчаємо?» (доповідач: завідуюча відділом науково-методичного відділу та інновацій у бібліотечні справі Хмельницької ОУНБ Тетяна Грудецька) та підвели підсумки моніторингу «Мовно-хронологічний склад фонду книжкових пам’яток (рідкісних і цінних видань) в публічних бібліотеках області» (доповідач: завідуюча відділом зберігання та реставрації бібліотечного фонду Хмельницької ОУНБ Вікторія Шелегеда).    

Робота другого робочого дня обласного семінару директорів розпочалася з обговорення інноваційних бібліотечних форм та методів роботи публічних бібліотек України, говорили про трансформацію бібліотек Хмельниччини у хаби цифрової освіти. Директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Катерина Чабан розповіла про роботу обласної бібліотеки в умовах карантину та напрямки і форми роботи, розібрали основні помилки при заповненні електронної системи моніторингу ЕСМаР, розбирали помилки при веденні інтернет-ресурсів бібліотекарями області та пропонували рішення, знайомилися з фондом грамплатівок Хмельницької ОУНБ. В цей день відбулися підсумки обласного конкурсу соціальних інновацій «Я пропоную свій досвід: робота бібліотек під час пандемії». Конкурсанти готували відеоролики які відображали результати бібліотечної роботи під час пандемії COVID-19 та презентували їх у групі «Бібліотекарі Хмельниччини» соціальної мережі Facebook за хештегом #конкурссоціальнихінновацій. За результатами голосування під публікаціями відео та рішенням журі конкурсу було обрано два переможці – Віньковецька центральна районна бібліотека та Жванецька сільська бібліотека Жванецької об’єднаної територіальної громади.

Третій, завершальний день семінару відкрився секцією «Бібліотекарі та дистанційна освіта: нові форми роботи, нові проєкти», під час якої говорили про дистанційну освіту як різновид підвищення кваліфікації. Про нові форми підвищення кваліфікації працівників сільських бібліотек у період карантинних обмежень говорила директор Полонської центральної бібліотеки ОТГ Ірина Гордійчук. Директор Чемеровецької центральної бібліотеки ОТГ Марія Кульпінська поділилася досвідом участі у навчально-тренінговій програмі «Академія культурного лідера». Про культурологічні проекти в бібліотеках розповіла директор Ізяславської ЦРБ Ірина Кальніцька. По завершенню семінару учений секретар Хмельницької ОУНБ, голова Хмельницького обласного відділення ВГО УБА Надія Синиця підбила підсумки реалізації проекту Пульс «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Досвідом реалізації проекту поділилися директор центральної бібліотеки Волочиської ОТГ Людмила Молчанова, директор Ярмолинецької центральної районної бібліотеки Олена Слободян та директор центральної бібліотеки Чемеровецької ОТГ Марія Кульпінська. Підсумки семінару підвели директор обласної наукової бібліотеки Катерина Чабан та методист відділу перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів ОНМЦ Людмила Навроцька.

  





Коментарі

Популярні публікації

#КРЕАТИВНІФОРМИ

Як і обіцяли, продовжуємо нашу щотижневу рубрику #креативніформи в бібліотечній роботі. Сьогодні поговоримо про книжкові виставки та їх оформлення . Здається, книжкова виставка – це класика і консерватизм і нічого цікавого придумати з нею не можливо, окрім як виставити на полиці об ’ єднавши за певною тематикою. А от і ні. Книжкова виставка – це форма роботи з необмеженим полем реалізації креативного, творчого бачення бібліотекаря. Види книжкових виставок та їх тематика може бути сама різна (детальніше можете почитати за посиланням ), а способів оформлення не так багато – традиційні, віртуальні, у формі інсталяцій, флетлей, айстопери, вітринні, озвучені або музичні. Підемо по порядку? Традиційні книжкові виставки – це вічна класика. При оформленні виставок потрібно брати до уваги її зміст. Не завжди доречно оформлювати її якимось креативним чином, якщо за своїм видом і змістом вона офіційного характеру, наприклад. Віртуальні книжкові виставки вже стали традиційною формою робот

Canva Pro тепер безкоштовно

Використання кросплатформенних сервісів бібліотеками – це вже не новина, а буденність. Користуватися шаблонами   Сanva для створення презентацій, інфографіки, логотипів, плакатів, обкладинок майбутніх подій для соціальних мереж, оформлення листів та запрошень ми неодноразово вчилися на вебінарах, які проводила наша бібліотека. Сьогодні, є крута можливість від цього сервісу для неприбуткових організацій та шкіл – безкоштовний доступ до Canva Pro . Як подати заявку детальніше читайте тут . Перед тим як подати заявку потрібно: 1. Зареєструвати на сайті Canva свій обліковий запис, на нього буде запитуватися доступ. 2. Документ, який повинен підтверджувати, що ви є неприбуткова організація, він має містити відповідні коди неприбутковості (детальніше прочитаєте за посиланням вище). 3. Заявку можна заповнити українською мовою. Доступ до Canva Pro можуть отримати педагоги загальноосвітніх навчальних закладів. Для них тут є можливість користуватися інструментами для дистанційного