Перейти до основного вмісту

Організація бібліотечного обслуговування в об’єднаних територіальних громадах

Впродовж трьох днів з 20 по 22 березня на базі Хмельницької ОУНБ бібліотеки проведено семінар для директорів, завідуючих опорними бібліотеками ОТГ «Організація бібліотечного обслуговування в об’єднаних територіальних громадах» за участю представників бібліотек з 21 ОТГ області.
Перед учасниками виступили заступник начальника, начальник відділу управління культури національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації Валентина Граділь, головний спеціаліст з питань роботи бібліотек управління культури, експерти з питань децентралізації Хмельницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Вікторія Любенчук та Катерина Савчук, керівник туристичного консталтингового бюро Сергій Толстіхін, голова Хмельницького обласного відділення ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Надія Синиця, провідні фахівці обласної універсальної наукової бібліотеки.



В програмі заходу поєднали різні форми підвищення кваліфікації: майстер-класи, консультації, презентації, лекції, практикуми, цікаві навчання, тренінгові вправи, практичні заняття, круглі столи, кейс-методи.
В перший день роботи присутні ознайомилися з питаннями стану проведення реформи децентралізації на Хмельниччині, нормативними актами, що регламентують організацію діяльності бібліотек, перспективами розвитку сільського туризму, організацією нестаціонарних форма бібліотечного обслуговування та взяли участь у цікавих навчаннях з новинної грамотності та академічної доброчесності.
Для налагодження дружніх відносин учасників було проведено вправу «Вільний мікрофон», під час якої присутні розповіли про себе та поділилися очікуваннями від подальшої роботи семінару.
Наступного дня роботи учасникам було надано консультації по організації наданню платних послуг для користувачів, тенденціях оновлення та формування бібліотечного фонду, повсякденного використання даних електронної системи звітності публічних бібліотек України також було запропоновано огляд-візуалізацію заборонених книг. Традиційним під час семінару залишається обмін досвідом, цього року він пройшов у форматі печа-куча де учасники поділилися напрацюваннями співпраці з органами влади для задоволення потреб жителів громади.
Практичні заняття були поділені на секції: «Формування краєзнавчого фонду і краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату», «Організація довідково-бібліографічного апарату бібліотек ОТГ». Закінчився другий день бібліо-посиденьками на яких учасники зазирнули в майбутнє та намалювали карту «Бібліотека моєї мрії…!».
Робота третього дня розпочалася з тренінгу по залученню позабюджетного фінансування та написанню проектів. Також присутні дізналися, що таке медіаграмотність та як бібліотечний фахівець може застосовувати ці знання при роботі з користувачами.


Працівниками наукової бібліотеки було презентовано послуги наукової бібліотеки через її веб сайт та бібліотечний проект «Інтерактивна карта «Публічні бібліотеки ОТГ Хмельниччини».
Озброївшись знаннями, отриманими під час семінару, колеги обмінялись думками щодо подальшої роботи та введенням інновацій у своїх бібліотеках.



Коментарі

Популярні публікації

#КРЕАТИВНІФОРМИ

Як і обіцяли, продовжуємо нашу щотижневу рубрику #креативніформи в бібліотечній роботі. Сьогодні поговоримо про книжкові виставки та їх оформлення . Здається, книжкова виставка – це класика і консерватизм і нічого цікавого придумати з нею не можливо, окрім як виставити на полиці об ’ єднавши за певною тематикою. А от і ні. Книжкова виставка – це форма роботи з необмеженим полем реалізації креативного, творчого бачення бібліотекаря. Види книжкових виставок та їх тематика може бути сама різна (детальніше можете почитати за посиланням ), а способів оформлення не так багато – традиційні, віртуальні, у формі інсталяцій, флетлей, айстопери, вітринні, озвучені або музичні. Підемо по порядку? Традиційні книжкові виставки – це вічна класика. При оформленні виставок потрібно брати до уваги її зміст. Не завжди доречно оформлювати її якимось креативним чином, якщо за своїм видом і змістом вона офіційного характеру, наприклад. Віртуальні книжкові виставки вже стали традиційною формою робот

Увага! ЕСМаР відкрито!

Шановні колеги!  Повідомляємо Вам, що відкрито «звітний період 2022» у електронній системі моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР). Посилання для входу на сервіс https://ecmap.nlu.org.ua . *ЕСМаР створено для збору, зберігання та обробки даних, які надаються публічними бібліотеками України за визначеним переліком показників. Радимо звернути увагу на розділ «Електронні ресурси» , в якому додано два нових показника: -          Кількість публікацій у блоґах, одиниць -          Періодичність оновлення інформації на сторінках у соціальних мережах: випадаючий список: -          не рідше 2 разів на тиждень -          менше 2 разів на тиждень Нагадуємо, що на сервісі ЕСМаР наявний електронний варіант посібника «ECMaP: користування сервісом» та відео версія посібника Також відео версія із користування сервісом ЕСМаР розміщено на YouTube каналі Bibliomist Ukraine .