Перейти до основного вмісту

Місце бібліотеки в ОТГ: виклики та перспективи


Впродовж 15 – 17 квітня в Хмельницькій обласній універсальні науковій бібліотеці відбувається обласний семінар директорів, завідуючих опорними бібліотеками обєднаних територіальних громад області «Місце бібліотеки в обєднаній територіальній громаді: виклики та перспективи».
Відкрила семінар директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Чабан К.А., яка ознайомила присутніх з програмою роботи семінару, а також прийняли участь керівник Хмельницької обласної організації профспілки працівників культури Луценко М.О., заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Хмельницькій області Паюк С.В., директор Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Шевченка Черноус В.Ю., голова обласного відділення ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Синиця Н.М.
Впродовж першого дня, присутні прослухали виступи фахівців по питаннях комплектування та збереження бібліотечних фондів, організації обслуговування мешканців громад, завдання бібліотеки як інформаційної платформи в медичній реформі та обмінялися досвідом.
Другий день семінару розпочався з театралізованої екскурсії бібліотекою у Хмельницькому кооперативному торговельно-економічному інституті, привітала присутніх та ознайомила з бібліотекою, директор Фрадинська Н.О. та проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту Цирклевич В.С. Продовжили семінар тренінгові заняття з проектної діяльності бібліотек та по роботі в електронній системі ЕСМаР. Учасники семінару також мали змогу побувати на презентації книги Станіслави Старостіної під назвою «Ти – герой України». Друга частина занять проходила вже на базі Хмельницької ОУНБ, де учасники семінару отримали консультації по бібліографічному обслуговуванню та правовій роботі в бібліотеках ОТГ. Фахівець Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва Матвєєва Д.М., розповіла про особливості та важливість замовлення літератури для тінейджерів. Наприкінці насиченого дня для присутніх було проведено тренінгове навчання з Медіаграмотності.
Останній день семінару обіцяє бути не менше насиченим ніж попередні, адже планується переглянути презентацію «Організація діловодства у бібліотеці ОТГ як засіб менеджменту», пройти реєстрацію на веб-ресурсі Української бібліотечної асоціації дійсних членів Хмельницького обласного відділення ВГО УБА та отримати власний електронний квиток. Також семінаристи стануть частинкою самої резонансної бібліотечної події весни 2019 року – обласному форумі «Книжкова весна на Хмельниччині», де і проголошувалися підсумки обласного анкетування «Краща книга Хмельниччини 2018».














Коментарі

Популярні публікації

#КРЕАТИВНІФОРМИ

Як і обіцяли, продовжуємо нашу щотижневу рубрику #креативніформи в бібліотечній роботі. Сьогодні поговоримо про книжкові виставки та їх оформлення . Здається, книжкова виставка – це класика і консерватизм і нічого цікавого придумати з нею не можливо, окрім як виставити на полиці об ’ єднавши за певною тематикою. А от і ні. Книжкова виставка – це форма роботи з необмеженим полем реалізації креативного, творчого бачення бібліотекаря. Види книжкових виставок та їх тематика може бути сама різна (детальніше можете почитати за посиланням ), а способів оформлення не так багато – традиційні, віртуальні, у формі інсталяцій, флетлей, айстопери, вітринні, озвучені або музичні. Підемо по порядку? Традиційні книжкові виставки – це вічна класика. При оформленні виставок потрібно брати до уваги її зміст. Не завжди доречно оформлювати її якимось креативним чином, якщо за своїм видом і змістом вона офіційного характеру, наприклад. Віртуальні книжкові виставки вже стали традиційною формою робот

Увага! ЕСМаР відкрито!

Шановні колеги!  Повідомляємо Вам, що відкрито «звітний період 2022» у електронній системі моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР). Посилання для входу на сервіс https://ecmap.nlu.org.ua . *ЕСМаР створено для збору, зберігання та обробки даних, які надаються публічними бібліотеками України за визначеним переліком показників. Радимо звернути увагу на розділ «Електронні ресурси» , в якому додано два нових показника: -          Кількість публікацій у блоґах, одиниць -          Періодичність оновлення інформації на сторінках у соціальних мережах: випадаючий список: -          не рідше 2 разів на тиждень -          менше 2 разів на тиждень Нагадуємо, що на сервісі ЕСМаР наявний електронний варіант посібника «ECMaP: користування сервісом» та відео версія посібника Також відео версія із користування сервісом ЕСМаР розміщено на YouTube каналі Bibliomist Ukraine .