Перейти до основного вмісту

#КРЕАТИВНІФОРМИ

Як і обіцяли, продовжуємо нашу щотижневу рубрику #креативніформи в бібліотечній роботі. Сьогодні поговоримо про книжкові виставки та їх оформлення. Здається, книжкова виставка – це класика і консерватизм і нічого цікавого придумати з нею не можливо, окрім як виставити на полиці обєднавши за певною тематикою. А от і ні. Книжкова виставка – це форма роботи з необмеженим полем реалізації креативного, творчого бачення бібліотекаря.

Види книжкових виставок та їх тематика може бути сама різна (детальніше можете почитати за посиланням), а способів оформлення не так багато – традиційні, віртуальні, у формі інсталяцій, флетлей, айстопери, вітринні, озвучені або музичні.

Підемо по порядку?

Традиційні книжкові виставки – це вічна класика. При оформленні виставок потрібно брати до уваги її зміст. Не завжди доречно оформлювати її якимось креативним чином, якщо за своїм видом і змістом вона офіційного характеру, наприклад.

Віртуальні книжкові виставки вже стали традиційною формою роботи українських бібліотекарів. Їхні плюси очевидні:

ü охоплюють значно більшу кількість людей;

ü їх можна оформлювати у вигляді відеопрезентації або дайджесту;

ü завантажувати на бібліотечні інтернет-ресурси;

ü робити розсилку на електронні адреси користувачам;

ü ми бачимо точну кількість зацікавлених нашою виставкою проаналізувавши статистику переглядів.

Пропонуємо подивитись віртуальну виставку, підготовлену працівниками нашої бібліотеки.

 

Книжкові виставки-інсталяції все частіше можна зустріти в бібліотеках, вони самі різноманітні і тут все залежить від креативності бібліотечного працівника та можливості втілення ідеї. Виставка-інсталяція – це  творча композиція де книга обігрується завдяки різним елементам. Це можуть бути побутові предмети, промислові вироби та природні матеріали, фрагменти текстової і візуальної інформації тощо. Такий спосіб популяризації книги більше привертає уваги відвідувачів, повніше розкривають ідею і завдання виставки і просто гарно виглядає.

                                            




                      

                     

          

Книжкова виставка в стилі Flat lay. Це модне слово більше пов’язане з соціальною мережею Instagram і являє собою розкладку декількох об’єктів, сформованих в гармонійну композицію і сфотографованих зверху. Але що заважає робити подібне в бібліотеках, адже сюди приходить молодь, яка обов’язково сфотографує такий флетлей і поширить фото у своїй стрічці новин Instagram, – а це додаткова реклама. Лише не забудьте нагадати, щоб користувачі робили помітку з назвою вашої бібліотеки.


               

  

Виставки-айстопери (eye stoper – зупиняє очі). Таку виставку видно здалеку, вона має певний елемент, співзвучний темі виставки, який слугує сигналом зупинитися і придивитись. Айстопером може бути яскравий колір, банер, нестандартні зображення, манекени або люди. Наприклад, м. Копєйську Челябінської області (Росія) бібліотекарі зображали у віконних вітринах закладу живі читаючі монекени в різних образах: королева краси, ділова жінка, дама на пляжі, східна красуня, гламурна дівчина, майбутня мама, домогосподарка. Бібліотекарки завмирали читаючи, час від часу переводили погляд на перехожих і посміхалися привертаючи до себе увагу. 

                                      

Вітринні книжкові виставки все частіше можуть побачити перехожі у вікнах бібліотек. Такі виставки змішують зупинитись, зайти до бібліотеки за книгою. Використовуйте такий спосіб обов’язково, якщо умови дозволяють – це чудовий спосіб популяризації книги та залучення до бібліотеки ще більшої кількості потенційних клієнтів. Комбінуйте різні способи оформлення, обирайте цікаві та актуальні теми для виставок, підбирайте яскраві книги і така виставка точно приверне увагу.


 

Музичні/озвучені книжкові виставки часто комбінують з музичними інструментами або використовують мультимедійні технології. Це можуть бути виставки присвячені музикантам та композиторам, письменникам та поетам, художникам або визначним постатям краю у формі книжкової виставки де поруч лунають твори автора або програється фільм про його життя і творчість.

Використовуйте ідеї для організації книжкових виставок у своїх бібліотеках, відмічайте нас, щоб ми могли ділитись вашими роботами на сторінках блогу «Бібліотечна поличка». Ще більше ідей для роботи можна шукати на Рinteres. Діліться в коментарях до цього допису які з перелічених способів оформлення книжкових виставок ви вже використовуєте у своїй роботі і які результати.

    


Коментарі

Популярні публікації

Canva Pro тепер безкоштовно

Використання кросплатформенних сервісів бібліотеками – це вже не новина, а буденність. Користуватися шаблонами   Сanva для створення презентацій, інфографіки, логотипів, плакатів, обкладинок майбутніх подій для соціальних мереж, оформлення листів та запрошень ми неодноразово вчилися на вебінарах, які проводила наша бібліотека. Сьогодні, є крута можливість від цього сервісу для неприбуткових організацій та шкіл – безкоштовний доступ до Canva Pro . Як подати заявку детальніше читайте тут . Перед тим як подати заявку потрібно: 1. Зареєструвати на сайті Canva свій обліковий запис, на нього буде запитуватися доступ. 2. Документ, який повинен підтверджувати, що ви є неприбуткова організація, він має містити відповідні коди неприбутковості (детальніше прочитаєте за посиланням вище). 3. Заявку можна заповнити українською мовою. Доступ до Canva Pro можуть отримати педагоги загальноосвітніх навчальних закладів. Для них тут є можливість користуватися інструментами для дистанційного